Feeds:
Posts
Comments

Pada suatu hari…aku mengidam burger…aku pon ke gerai burger yg selalu aku beli…sesampai di sana…

Penjual : Ye bang, nak apa…
Abeming : Bagi burger ayam 1, daging special 1…
Penjual : Maaf bang, sekarang ni waktu rehat…
Abeming : Ooo ok (sambil ternganga sedikit)

Zaman dah berubah…dunia dah maju…orang jual burger zaman sekarang ada time rehat dia…respect…betul2 maju…tapi x usahlah tanya nak apa kalo dah waktu rehat…cakap jela awl2…takkan aku nak mintak penampar kat kedai burger plak…aiyyyooo…

Sutun Penipu…

Kisah sutun (tuan rumah) penipu…

Abeming : So duit tenet masuk dalam sewa RM330 tu skali ke?
Sutun : A’a duit tenet dah sekali dengan utilities…

3 bulan kemudian…

Sutun : Eh mana duit tenet?
Abeming : Duit tenet apa?
Sutun : Duit tenet lah…
Abeming : Deposit ke?
Sutun : Taklah…sewa bulan2 lah…
Abeming : Eh kan ko cakap sekali dgn utilities…
Sutun : Taklah…bayar bulan2 lah…bahagi dua…
Abeming : Oyeke…so da bape bulan sume?
Sutun : 4 bulan sume skali…
Abeming : Ooo ok…aku bayar hujung bulan ni lah sume skali…

Hujung bulan sebelas pon tiba…line tenet sangat slow…tgk IP 115.x.x.x…slownyer…aku pon restart router…sekali terus xdapat line…

Masuk hari kedua tenet lum ada gak…aku biar dulu…kot2 esok ada…

Masuk hari ke 3…tenet lum ada jugak…

Abeming : Tenet kena potong ke?
Sutun : Taklah…elok je…
Abeming : Hah???boleh guna?
Sutun : (sambil memandang router…tgk LED internet kaler merah) Line tak ok kot…

Sampai opis aku sms sutun…

SMS Abeming : “Tenet tu dah masuk hari ketiga xde line…cuba ko call 100 apa cite”

Dia x reply…aku balik kije malam tu…tgk plug router off terus…aku sms sutun lg…

SMS Abeming : Ko dah call 100 belum?plug router off terus kenapa?
SMS Sutun : Aku x baya lagi…
SMS Abeming : So maknanya kena potong la?

Dia x reply…bila dia balik rumah terus duk dalam bilik je…pelik…selalu sepanjang masa duk depan tv…

Masuk hari ke 4…

Abeming : Tenet ni ape cite?kena potong sbb x baya ke apa?ko dah call 100 ke?
Sutun : Tak…mak aku potong…dia xbagi pakai tenet…dia cakap pandai2 ko je pakai tenet…
Abeming : %&*#@WTF*&^% (dalam hati)
Abeming : Ko lagi tua dari aku…ko duduk rumah bujang bkn duduk dgn mak ko…mak ko xkasi ko pakai tenet? (dalam hati)

Hari ke 5…

Abeming : Ni notis sebulan aku pindah…
Sutun : So ko kuar bape hb?
Abeming : 1/1/2009
Sutun : Ok

Hari ke 6…

Abeming : Bak bil tenet nak tgk…
Sutun : Hah?nak buat apa? (muka cuak)
Abeming : Nak tgk tarikh mula pakai tenet…
Sutun : Apesal?
Abeming : Aku lupa tarikh start pakai…
Sutun : 3 bulan…
Abeming : Hehehehehe terus jadi 3 bulan ye bukan 4 bulan ye? (dalam hati)
Abeming : Ooo ok…

Begitulah kisahnya penipu…sepanjang masa akan cakap bohong…ingat…sutun pon kuat menipu…

Huh?

Tak nak tulis panjang…cuma ada 1 persoalan…adakah patut seorang network engineer berpengalaman hampir 5 tahun gaji nak cecah 4k tak tahu nak configure network driver dalam pc????adakah patut????position title pon dah ada perkataan ‘network’…xmunasabah xtahu nak configure network driver…network driver je…bukan nak kena setup network satu bangunan pon…kalo xtahu social network tu ok la jugak…boley la diterima…tapi social network terer la plak…

huh?

Jimat La Jugak :)

)

Jimat La Jugak 🙂

Hmm jimat la jugak…dari rm110 kepada rm87…jimat rm23…so sebulan jimat rm92…mintak2 turun lagi pasni…heheh

Smart Jem?

Smart Jem?

Smart Jem?

Huh harini smart jem…bazir rm2 n bazir masa kat dalam tu…hot.fm sepatutnya buat liputan sekali smart jem ke x…kita masuk smart sbb nak jimat masa…tapi kalo masuk smart, smart plak jem…bukan setakat rugi masa…rugi rm2…huhu betul dak? 🙂

Raya tahun ni sangat bermakna untuk mak aku berbanding raya 2006 & 2007…3 hari sebelum raya 2006 rumah kami dipecah masuk perompak…waktu tu kami xde kat rumah…habis rumah kami cuma tinggal rangka…dan lagi menyedihkan rumah & tanah itu telah dinamakan atas nama org lain…jadi kami decide untuk tidak membaikinya…kerana rumah ini bukan lagi milik kami…

Rumah Lama Kami 1985 - 2006

Rumah Lama Kami 1985 - 2006

Raya 2006 & 2007 kami cuma beraya disebuah rumah usang milik bapak sedara kami…ekceli bukan rumah tapi opis merangkap stor baja2 tembakau…tahun ni kami adik beradik berpakat untuk tambahkan duit mak bulan2 supaya dapat sewa rumah yg elok sedikit…1 Ogos 2008 dapatlah rumah sewa tu…takdelah hebat…rumah kampung aje…tapi selesa la tinggal situ…

Rumah Sewa 2008

Rumah Sewa 2008

Ops ada awek cun plak dalam gambar ni…amaran…bukan tujuan promosi…adik pompuan aku da…heheh…kete hitam tu adik aku yang kat penang belikan untuk mak aku…senang nak kesana kemari…bukan adik yg dalam gambar tu…heheh

Untuk memeriahkan lagi raya tahun ni…abang aku hadiahkan meja makan & kerusi ruang tamu untuk mak aku…hepinyer dia…rumah hampir lengkap…

Hadiah Dari Abang

Hadiah Dari Abang

Untuk melengkapkan lagi isi rumah…aku & adik aku hadiahkan mesin basuh untuk mak aku…kesian duk basuh baju pakai tangan…sekarang takpelah masih kuat…esok2 sape tahu…nak angkat berus pon x larat ke…

Mesin Basuh Untuk Ibu

Mesin Basuh Untuk Ibu

Lengkaplah rumah kami raya tahun ni…Alhamdulillah…rezeki mengalir laju selepas tersekat dek kemarau panjang…yang penting…sabar…:)

Tingkap Rumah Sewa Baru Kat Kampung

Gambar Tiada Kena Mengena Dengan Entry

Takkanlah sungguh seluang ke laut, dipukul ombak balik ke pantai…nak cakapnya kalau dah ada hosting free tak usahlah nak pakai yang berbayor…last2 berbalik pada yang free jugak…asalnya free maka balik pada yang free…heheh…bulan depan hosting berbayor aku dah nak expired…malas la nak sambung balik…baziaq ja bukan selalu mengarang pon…sekarang dah slow…membe2 pon dah slow mengarang…ekceli nak balik pada blogspot…tapi dari wordpress xleh export ke sana so pakai wordpress ja la…sayang plak nak buang yg lama2…

Hari ni hari ke dua aku kat opis lepas raya…opis masih lengang…raya sakan nampak deme2 ni…kepada membe2 yg ada link ke blog aku tukar la dari abeming.com kepada abeming.wordpress.com ye…

Selamat Hari Raya & Maaf Zahir Batin…